KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

 

 

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA

Galerija

Zaštita ruža od bolesti i štetnika

Najvažnije bolesti ruža su pepelnica (Sphaerotheca pannosa) i zvjezdasta pjegavost (Marsonnina rosae). Pepelnicu vrlo lako možemo uočiti po uzdignutim crvenkastim površinama gornje strane lista a simptomi se kasnije uočavaju kao brašnasta prevlaka na svim dijelovima biljke.

 

Pepelnica (Sphaerotheca pannosa)

ruze 

Pjegavost se lako prepozna po tamno smeđim do crnim pjegama nepravilna oblika. Javljaju se na gornjoj strani lista. Gljiva, uzročnik bolesti, naknadno izlučuje etilen, koji kasnije izaziva žućenje listova i njihovo otpadanje. Zbog toga, već u srpnju, možemo naći karakteristične slike ogoljelih grmova ruža.


Patogen prezimljuje na otpalom lišću ili na granama ruže pa je važno sakupljati otpalo lišća i orezivati zaražene grane

ruze 

Suzbijanje ovih bolesti počinjemo preventivno i to
od početka svibnja. Neki kažu da bi sa zaštitom trebali početi kad crvena boja izboja prelazi u zelenu, no to najviše ovisi o vremenskim uvjetima tj. o vlazi i temperaturi.

Jača pojava pepelnice i pjegavosti može se očekivati u srpnju i kolovozu. Ukoliko nismo provodili preventivnu zaštitu puno ranije, tada je borba protiv ovih bolesti gotovo nemoguća.

ruze 

U programu zaštite ruža od bolesti trebamo koristiti preparate ili kombinacije preparata koji djeluju na obje bolesti. U početku možemo koristiti kontaktne fungicide preventivnog djelovanja a kasnije u srpnju i kolovozu koristimo sistemične fungicide. Od kontaktnih fungicida preventivnog djelovanja najpoznatiji su:  Dithane, Antracol, Polyram, Merpan i dr. a protiv pepelnice: Sumpor, Chromosul, Karathane.

Od sistemičnih preparata protiv pepelnice poznati su: Chrystal, Rubigan, Systhane, Domark … Kvalitetniji i nešto skuplji preparati koji djeluju na obje bolesti su Folicur, Baycor i  Quadris

Štetnici na ružama - lisne uši

ruze 

Za razliku od bolesti, štetnike na ružama ne prskamo preventivno već ih suzbijamo kod jače pojave. Ruže najčešće napadaju lisne uši. Njih efikasno suzbijamo sistemičnim insekticidima kao što su Rogor, Pirimor, Confidor, Actara, Calypso, Mospilan… Gusjenice i tzv. tvrdokrilce poputa dlakavog ružičara suzbijamo sintetskim piretroidima  poput Chromorela, Fastaca, Decisa, Sumialfe, Beta baytroida..

Autor: Ivan Virag       

Ruže - za vaš vrt
Rasadnici u kojima možete naručiti sadnice ruža svih vrsta i boja. Dostava putem pošte...

Vezani članci
Starinske ruže   

Ruže stablašice  

  

 

   Projektiranje   Građenje    Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   kontakt@mojanekretnina.eu