KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

 

 

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA

Galerija

Starinske ruže

Ruže naših djedova i baka ponovno su u modi. Vodeći europski rasadnici proširuju ponudu starinskih sorti a sve su popularnije rasadničarske kuće koje su specijalizirane isključivo za starinske ruže. U Hrvatskoj se također osjeća potražnja za starim sortama što je samo dokaz da ne zaostajemo za svjetskim trendovima. 

ruze 

Pojavom prvih hibridnih čajevki starinske ruže padaju u zaborav te se malo tko njima više bavio. Savršenstvu modernog spiralnog cvijeta ruže predhodila su stoljeća slučajnih i ciljanih križanja te splet povijesnih okolnosti. Stvarale su se nove grupe starinskih rauža i tako sve do početka 20 stoljeća kada je stvorena prva hibridna čajevka.

ruze 

U davna vremena u Europi su osim divljih ruža bile poznate starinske ruže pod nazivom albe, centifolie i galske ruže. To su ruže iz vremena Rimljana i srednjevjekovnih dvoraca. Unutar tih grupa stvarale su se sorte koje su uglavnom jednom cvale i to u spektru boja od bijele, roze do purpurne. Slučajnim mutacijama centifolia nastaju mahovinaste ruže s maljavim i ljepljivim cvjetovima.

ruze 

Vremenom se iz dalekih krajeva donose nove ruže koje se križaju s europskim što dovodi do stvaranja novih grupa ruža. Sa bliskog istoka dolaze damaščanske ruže koje su se koristile za dobivanje parfema. Sa Indijskog oceana dolaze bourbon ruže s prepoznatljivim kuglastim cvjetovima. No, najveću revoluciju u svijetu ruža stvara uvođenje kineskih ruža. Iako su kineske ruže oskudni grmovi sa sitnim cvjetovima, neke njihove osobine mijenjaju izgled kasnije stvaranih ruža u Europi. Današnje moderne ruže su od kineskih ruža nasljedile spiralnu formu cvijeta, višekratnu cvatnju, nijansiranje boje cvijeta tijekom cvatnje

ruze 

Kineske ruže su poslužile za stvaranje novih grupa ruža kao što su portland ruže, tea i noisette te na kraju hibrid perpetual koje predstavljaju posljednji korak do stvaranja hibridnih čajevki. Može se reći da su današnje moderne ruže rezultat ljudske težnje savršenstvu a logična su posljedica otkrivanja novih svjetova.
Osim u izgledu ružina grma i cvjeta, ruže su se razvijale i u spektru boja cvjetova. Teško je povjerovati činjenici da pred 200 godina u Europi nisu postojale žute ruže. Žuta boja dolazi od divljih žutih ruža koje su donešene iz Afganistana i jugozapadne Azije. Nekada nije postojala ni čista svjetlocrvena (skarletna) boja ruža. U dobivanju ove boje opet su veliku odigrale kineske ruže
.
ruze 
Današnja znanost genetskim inženjeringom otvara nova poglavlja u razvoju ruža.
U Australiji je nedavno iz biljke Delphinum (kokotić), koji ima tamnoplavi cvijet, izoliran gen za tamnoplavu boju i prebačen
u ružu te je dobivena tamnoplava ruža što za ružu kao biljnu vrstu nije prirodno jer nema pigment za tamnoplavu boju. Slijedeći korak je najvjerojatnije i stvaranje crnih ruža.

Autor: Ivan Virag    
Vezani članci

Ruže stablašice  

Zaštita ruža od bolesti i štetnika 
Potražite: stanovi * kuće * nekretnine * agencije * projektiranje * građenje * rasadnici *unutarnje uređenje *okoliš *

     Kontakt     Naslovna   

    Agencije     Projektiranje   Građenje    Servisi održavanje   Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   informacije  
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu 

   zahtjev za predaju oglasa
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu  

   Telefon: 85 (0)1 4684 104
   Mobitel: +385 (0)91 5438 534   +385 (0)91 941 8559