KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA

Galerija

Starinske ruže

Ruže naših djedova i baka ponovno su u modi. Vodeći europski rasadnici proširuju ponudu starinskih sorti a sve su popularnije rasadničarske kuće koje su specijalizirane isključivo za starinske ruže. U Hrvatskoj se također osjeća potražnja za starim sortama što je samo dokaz da ne zaostajemo za svjetskim trendovima. 

ruze 

Pojavom prvih hibridnih čajevki starinske ruže padaju u zaborav te se malo tko njima više bavio. Savršenstvu modernog spiralnog cvijeta ruže predhodila su stoljeća slučajnih i ciljanih križanja te splet povijesnih okolnosti. Stvarale su se nove grupe starinskih rauža i tako sve do početka XX stoljeća kada je stvorena prva hibridna čajevka.

ruze 

U davna vremena u Europi su osim divljih ruža bile poznate starinske ruže pod nazivom albe, centifolie i galske ruže. To su ruže iz vremena Rimljana i srednjevjekovnih dvoraca. Unutar tih grupa stvarale su se sorte koje su uglavnom jednom cvale i to u spektru boja od bijele, roze do purpurne. Slučajnim mutacijama centifolia nastaju mahovinaste ruže s maljavim i ljepljivim cvjetovima.

ruze 

Vremenom se iz dalekih krajeva donose nove ruže koje se križaju s europskim što dovodi do stvaranja novih grupa ruža. Sa bliskog istoka dolaze damaščanske ruže koje su se koristile za dobivanje parfema. Sa Indijskog oceana dolaze bourbon ruže s prepoznatljivim kuglastim cvjetovima. No, najveću revoluciju u svijetu ruža stvara uvođenje kineskih ruža. Iako su kineske ruže oskudni grmovi sa sitnim cvjetovima, neke njihove osobine mijenjaju izgled kasnije stvaranih ruža u Europi. Današnje moderne ruže su od kineskih ruža nasljedile spiralnu formu cvijeta, višekratnu cvatnju, nijansiranje boje cvijeta tijekom cvatnje …

ruze 

Kineske ruže su poslužile za stvaranje novih grupa ruža kao što su portland ruže, tea i noisette te na kraju hibrid perpetual koje predstavljaju posljednji korak do stvaranja hibridnih čajevki. Može se reći da su današnje moderne ruže rezultat ljudske težnje savršenstvu a logična su posljedica otkrivanja novih svjetova.
Osim u izgledu ružina grma i cvjeta, ruže su se razvijale i u spektru boja cvjetova. Teško je povjerovati činjenici da pred 200 godina u Europi nisu postojale žute ruže. Žuta boja dolazi od divljih žutih ruža koje su donešene iz Afganistana i jugozapadne Azije. Nekada nije postojala ni čista svjetlocrvena (skarletna) boja ruža. U dobivanju ove boje opet su veliku odigrale kineske ruže.
ruze 

Današnja znanost genetskim inženjeringom otvara nova poglavlja u razvoju ruža. U Australiji je nedavno iz biljke Delphinum (kokotić), koji ima tamnoplavi cvijet, izoliran gen za tamnoplavu boju i prebačen u ružu te je dobivena tamnoplava ruža što za ružu kao biljnu vrstu nije prirodno jer nema pigment za tamnoplavu boju. Slijedeći korak je najvjerojatnije i stvaranje crnih ruža.

Autor: Ivan Virag       
Vezani članci

Ruže stablašice  

Zaštita ruža od bolesti i štetnika 

Natrag na vrh    


  Potražite: stanovi * kuće * nekretnine * agencije * projektiranje * građenje * rasadnici *unutarnje uređenje *okoliš *

       Kontakt     Naslovna   

     Agencije     Projektiranje   Građenje    Servisi održavanje   Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   informacije  
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu 

   zahtjev za predaju oglasa
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu 

   
Telefon: +385 (0)98 26 26 15   +385 (0)91 95 138 02   
   Fax:      +385 (0)1 4684 104