KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

 

 

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA

 

seminari graditeljstvo: projektiranje

NOVO SVJETLO ZA DOBAR OSJEĆAJ

Dani sijalica sa žarnom niti su iza nas – nakon 2012. trebale bi potpuno nestati s tržišta. Umjesto njih pojavljuju se novi izvor svjetlosti koji mogu isto tako osigurati svjetlosni ugođaj za udobno stanovanje, a istovremeno su ekstremno štedljivi i dugovječni.

seminari graditeljstvo: projektiranje

Razlog za odbacivanje starih dobrih žarulja leži u njihovoj izuzetno lošoj energetskoj bilanci: samo pet posto struje pretvaraju u svjetlo, a ostatak se gubi u obliku topline. U pasivnim ili nultim kućama mogle bi uistinu poslužiti kao izvori topline što je neke rafinirane duše navelo na izum neobičnih i kontradiktornih sijalica tzv. heatballs Obične sijalice biti će zamijenjene energetski štedljivima koje su već duže vrijeme na tržištu. Za takve sijalice koristi se poseban stručan naziv: kompaktne fluorescentne žarulje s ugrađenim predspojnim uređajem. Djelomično se ovako nazivaju i određene halogene i LED žarulje.Energetski štedljive sijalice najbolje se mogu opisati kao savinute fluorescentne sijalice standardnog podnoška E27 ili E14 s ugrađenim predspojnim uređajem.

Svjetlo se ne stvara u žarnoj niti, nego u ispusnoj cijevi putem električno vođene plinske plazme niskog pritiska. Nastalo nevidljivo elektromagnetsko zračenje transformira se uz pomoć fosfora. Stoga kompaktne fluorescentne sijalice većinu električne energije pretvaraju u svijetlo za razliku od običnih sijalica. Iz tog razloga imaju do 80 % manju potrošnju energije uz istu produkciju svjetla.
Udobno svijetlo za kutnu garnituru
Danas korisnici mogu birati između bezbroj oblika, različitih boja i funkcija. Pri tome treba obratiti pažnju na vrijednost lumena: što je broj lumena veći, lampa je svjetlija. Ova vrijednost obično je velikim brojevima otisnuta na pakiranju.

 

Dugo vremena su kompaktne fluorescentne sijalice optuživane kako nisu u stanju proizvesti lijepo svijetlo. Danas na tržištu postoje modeli u različitim bojama. Boja stvara ugođaj, a temperatura boje mjeri se u kelvinima. Visoke vrijednosti kelvina (npr. 6500 K) govore o velikom udjelu plavog svjetla, slično kao kod danjeg svjetla. Takve sijalice odlične su ponajprije za osvjetljavanje radnih mjesta i sličnih prostora. U trgovinama ovakve moderne sijalice u boji prodaju se kao one koje osiguravaju
„danje svjetlo“.

Topla bijela boja (oko 2700 K) ili ekstra topla bijela (oko 2500 K) namijenjena je za stambene prostorije – npr. mjesta gdje se nalaze kutne garniture. Ova namjena je kao i ostale namjene su savjetodavne prirode. Izbor boje svjetla stvar je osobnog ukusa.

Zamjena klasičnih žarulja onim kompaktnim fluorescentnim sijalicama odvija se bez većih problema, a postojeća rasvjetna tijela mogu se zadržati. Ovisno o veličini utora, kompaktne fluorescentne sijalice dolaze u ponudi s različitim veličinom grla. Kod većih utora tipičnih za stojeće i stropne svjetiljke preporuča se u pravilu E27 sijalica, a za manja rasvjetna tijela poput stolne svjetiljke, dovoljna je veličina sokla E14.

Kod kupnje obratite pažnju na jačinu svjetlosti
Kod kupnje energetski štedljive sijalice bitno je uračunati faktore veličine prostorije i boje zidova. Ako su zidovi svijetli, dolazit će do snažne refleksije svjetla. Boja svjetla i jačina obično su označeni na pakiranju. U slučaju kada su zidovi tamne boje, svjetlo će se apsorbirati pa će trebati odabrati svjetliju boju žarulje i veću jačinu svjetla.
Ako se u veliku prostoriju montira svjetiljka sa štedljivom žaruljom, vrlo je uputno odabrati veću vrijednost lumena dok će za manje prostorije biti dostatne žarulje standardnih vrijednosti.  Namještaj u prostoriji također igra važnu ulogu kod izbora svjetla – ima li u prostoriji puno namještaja ili je on velik i taman, treba odabrati svjetlije svjetiljke s većim brojem lumena. Decentno namještene prostorije apsorbirati će manje količine svjetla zbog čega će biti dovoljne svjetiljke s manjim brojem lumena.
Štedljive sijalice, ako se žele poštivati zakoni očuvanja i zaštite prirode, također moraju biti pažljivo uklonjene pa je uputno da se za potrošače osiguraju sabirna mjesta gdje će se štedljive žarulje nakon dotrajalosti moći sigurno i ekološki pohraniti.

Što se skriva u energetski štedljivim sijalicama?

Od rujna 2010. vrijede nova pravila i oznake na pakiranju sijalica.
Što pojedine oznake znače:
Ovo su oznake za lm i W tj. jačinu svjetlosti i potrošnju struje u vatima –
što je  broj lumena veći, sijalica je svjetlija
Preračunavanje lumena u vate u usporedbi s običnom svjetlom žaruljom
Životni vijek u satima ili godinama uz dnevni rad od 3 sata
Broj paljenja i gašenja – koliko često se može paliti i gasiti prekidač
Što je niža vrijednost u kelvinima, to je toplija boja svjetla
Koliko treba vremena do dostizanja 60% jačine svjetlosti
Oznaka da li se može koristiti za prigušivanje svjetla
Dužina i promjer u mm
Sadržaj žive u mg

Mogu li sijalice oštetiti zdravlje ukoliko se razbiju?
Živa je kao kemijski element štetna po zdravlje. Energetski štedljive sijalice u sebi sadrže izuzetno malu količinu žive. Razbije li se sijalica, nema opasnosti po zdravlje, ali kratkoročno nakon razbijanja srebro može opteretiti zrak u prostoru što je ovisno o različitim faktorima kao što su ventilacija i provjetravanje, tipu sijalice itd. Da bi se smanjio rizik od razbijanja energetski štedljivih sijalica, kod transporta i pohrane kao i kod izbora treba biti oprezan. Već kod kupnje treba razmisliti da li će sijalica biti postavljena na mjesta bez zaštite gdje može lako doći do njenog razbijanja neopreznim kretanjem ili dječjom igrom. U tom slučaju treba koristiti dodatnu zaštitu oko sijalice da bi se spriječilo njeno razbijanje.

Natrag na vrh    
Stručni časopis HAUSBAU   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Projektiranje   Građenje    Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   kontakt@mojanekretnina.eu