KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

 

 

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA


staze od tankih kamenih ploča

Vrtne staze i putevi u vrtu    

Kada planirate uredenje svog vrta, nemojte zaboraviti na vrtne staze.
Vrtne staze obogaćuju vaš vrt, odvajaju ili spajaju grupacije po sadržajima; cvjetnjaci, fontane, plato za vrtnu sjedeću garnituru, jezerca ili bazen.
Kod odabira materijala za vrtne staze uzmite u obzir već postojeće materijale na ugrađenim  konstrukcijama; pergole, fontane i fasade vaše kuće. Podjednako je bitno kod odabira materijala da li se nalazite u kontinentalnom klimatskom području sa puno snijega i kako održti stazu čistom bez erozija po završetku zime.

Prilazne staze

staze i putevi u vrtu 
Prilazne staze prema kućnim vratima zahtjevaju minimalnu širinu da slobodno koračaju dvije osobe (min. 1,2m). Betonirane staze u kombinaciji sa terakota kockama na rubovima pločnika osim vizuelnog efekta prikrit će monotonu boju cementa. Ovakav  pločnik je prikladan za krajeve gdje dolazi do smrzavanja. Siguran je od  proklizavanja i lako ga se održava zimi u krajevima sa snijegom.

Staze od kamenih ploča

staze u vrtu od kamena 

Kamene ploče koje se postave sa širokim sljubnicama ako se ispune zasijanom travom ublažiti će izgled kamenog monolitnog bloka. Bez rubnih traka staza se uklapa se u vrt kao jedna cjelina. Linije zavojitih staza i puteljaka preporučaju se blagih zaobljenja. Puteljci ako vijugaju daju tajanstvenost vrtu i  mogu vas dovesti do nekih posebnih djelova vrta; neko istaknuto drvo, prostor za sjedenje u vrtu, do fontane ili cvjetne gredice.  

Staze i putevi od opeke i kamene kocke

staze od opeke 
Opeka i kamene kocke su najstariji materijal koji se i danas često koristi kod izrade staza. S obzirom da je prethodno potrebno imati dobro pripremljenu podlogu, da vam se ne dogodi naknadno da opeke počinju nejednoliko sljegati i pucati, postavljanje staza prepustite stručnjacima.
Rubovi staza ako su ispunjeni malčom prirodniji  će biti prijelaz sa kamene staze prema vrtu
.
staze od tankih kamenih ploča 
Tanke ploče od prirodnog kamena ako su postavljene na većim međusobnim razmacima koji su popunjeni malčom, bez rubnih traka, skladno će se uklopiti u vrt i činiti će zajedničku cjelinu sa cvjetnim grupama

Prilazne staze

prilazne kućne staze 
Prilaz iz vrta prema kućnim vratima, na križanju sa betonskim pločnikom iz dvorišta, može se riješiti kombinacijom razmaknutih betonskih ploča utisnutih
u travnjak
.

Šljunčane staze

šljunčane staze u vrtu 
Šljunčane staze daju vedrinu vašem vrtu. Ako nisu ograđene rubnim betonskim trakama daju prirodniji izgled vrtu, međutim potrebno je češće održavanje staza, naročito na kosim terenima prilikom ispiranja šljunka nakon kiša.

Staze od kaminih ploča

 

Pored staze sa zasijanom travom mogu biti interesantni rubovi, ograde ili zidovi od prirodnih kamenih ploča.
Krivudavi putevi  uvijek su interesantniji nego ravni.
Kretanje njima može dovesti do posebnih mjesta kao sjenice u vrtu, fontane
.
 

Malčane staze

rubovi staza 
Staza mogu biti završeni sa uskom trakom malča koja odvaja stazu od travnjaka ili cvjetnih gredica.
Takvi rubovi su prikladni uz staze za šetnju ili uz prilaz za automobil.

Široki putevi

široke staze 
Široki putevi za bicikle i vozila mogu se izraditi od kocaka raznih oblika i boja koje mogu imati izgled opeke. Takvi elementi se mogu postaviti u bilo kojim uvjetima. Jednostavno se polažu ali moraju se postaviti na sigurnu i čvrstu podlogu, zbog mogućeg slijeganja.
 

Planiranje  vrta -projektiranje vrtova 

Kompletno postavljanje i uređenje staza u vrtu prepustite projektantima krajobraza i hotikulture


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Projektiranje   Građenje    Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   kontakt@mojanekretnina.eu