KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA

Galerija

Travnjaci - zasnivanje novog travnjaka

Prije zasnivanja novog travnjaka oko vaše kuće, potrebno je odabrati tip travnjaka koji najviše odgovara vašim željama i potrebama. Za svaku namjenu postoji određena mješavina trava, koja trvanjaku daje najbolju kvalitetu.

Planiranje travnjaka

travnjaci- planiranje travnjaka 

Prilikom planiranja travnjaka, bitan je odabir kvalitetnog sjemena, vrste trave , priprema tla i oblik travnjaka. Za uspješan rast travnjaka moraju biti dobre pripreme,  sijeme posijano u odgovarajuće vrijeme i nakon svega dobro održavanje.
Za lakše održavanje travnjaka prilikom košenja, prikladni su pravilni oblici većih pravilnih površina.

Da bi se spriječilo zadržavanje oborinske vode, zavisno od vrste tla, preporuča se izvesti travnjak pod adekvatnim nagibom. Za izrazito vlažna tla, potrebno je provesti drenažu a to prepustite stručnjacima.  

Odabir sjemena

Sjeme za travnjake je relativno jeftino. S obzirom da se radi o velikim površinama, kupite najbolju kvalitetu sjemena, tako da možete imati koristi od najnovije tehnologije i čvrstu  i otpornu travu od bolesti. Mješavine od nekoliko sorti iste vste trava u različitim omjerima mogu pružiti jedinstven izgled travnjaka.
Prije nego što odlučite o vrsti trave, možete u  lokalnim rasadnicima saznati koje su sorte prilagođene vašem području.
Najmanje truda zahtjevaju mješavine kao engleski ljulj, livadna vlasulja i vlasulja crvena

Dvije vrste trava
Gotova sve vrste trava za travnjake klasificirane su za hladno i toplo podneblje. U poljoapotekama ili obližnjem, regionalnom rasadniku možete dobiti savjete koje sorte odabrati da najbolje uspjevaju u vašem vrtu što se tiče klimatskih uvjeta.
 
Trava za hladna podneblja, vrsta je trave koja je uglavnom prilagođeni za sjevernije, kontinentalne klime, gdje će snažno rasti u proljeće i jesen.
Trava za topla podneblja, su prilagođeni za jug i najbolje raste u toplom krajevima gdje su blage zime. Ljeti ima zelenu boju i dobar rast.

Priprema tla za travnjak

priprema tla za travnjake 

Zdravije tlo je prvi uvjet za bolji travnjak.
Ako niste tlo pripremili na jesen prije zime, onda ga morate pripremiti do 2 tjedna prije sjetve kako bi dobili tlo očišćeno od krova.
Provjerite vrstu tla. Za tlo, više kiselo nego što je prikladno za travu ( veća kiselost od 6,0) , dodajte vrtni vapnenac, koji će neutralizirati višak kiselosti. 

  
 

Nikada ne stavljajte gnojivo i vapno istovremeno, jer kombinacija stvara amonijak i izvaja se koristan dušik. 
Tlo se pripremi ručnom frezom ili štihačom i poravna grabljama. Obrađuje se suho tlo, na koje se nanese gnojivo obogačeno fosforom i sastojcima za rast dubokog korijenja.Sjetva novog tavnjaka je najprikladnija od svibnja do lipnja.
Sijanje sjemena radimo prema uputstvu sa pakovanja, gostoće po m2 ( 15-20 g/m2 ). Ne pretjerujte sa gustoćom. Velike gustoće onemogućuju dobar rast, Oko biljke nema kruženja zraka i razvijaju se štetne gljivice. Grabljama se sjemenke rahlo prekriju zemljom. Tlo se nakon sjetve poljeva često u malim količinama, da se ostavri dobra klijavost. Vrijeme klijavosti je najkraće za ljulj, 5-8 dana a 3 tjedna za crvenu vlasulju i livadnu vlasnjaču.
travnati tepih 

Bez obzira dali sijete cijeli travnjak ili samo manji dio vrta, ispitivanje tla, je na prvom mjestu. Tlo bi trebalo biti neutralno ili blago kiselo, s pH vrijednosti od 6 do 7. Kako bi se osigurala dobra klijavost i rast sjemena dodaje se vapno. Tlo koje se sasoji od gline ili ilovače, može se poboljšati kvaliteta tla dodavanjem riječnog pijeska u omjeru 1:3 ( pjesak:zemlja ) Kvalitetna zemlja mora biti debljine min. 20 cm.  

Za velike površine koristite mehaničke sijačice. Sijanje vršite prvo u jednom smjeru a drugi pota okomito na prvi smjer. 
Za gustoću sijanja pridržavajte se preporukama na pakovanju. 
Osim toga, mnogi stručnjaci preporučuju sijanje travnjaka sa mješavinama. Posavjetujte se sa svojim dobavljačem  i odabrate vrstu sjemena  koja će najbolje  uspjevatti u vašem području.
Izbjegavajte jeftino sjeme. Može biti staro i nema više dobru klijavost.

Neke sorte travnjaka se može podići iz sjemenja a neke iz polaganje travnatog busenja ili hidrosjetvom.

 

Poduzeća - izrada travnatih tepiha, sjetva, zasnivanje i održavanje travnjaka  
Možete naručiti polaganje travnatih tepiha, klasičn i hidrosjetva...Potražite: stanovi * kuće * nekretnine * agencije * projektiranje * građenje * rasadnici *unutarnje uređenje *okoliš *

     Kontakt     Naslovna   

    Agencije     Projektiranje   Građenje    Servisi održavanje   Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   informacije  
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu 

   zahtjev za predaju oglasa
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu  

   Telefon: 85 (0)1 4684 104
   Mobitel: +385 (0)91 5438 534   +385 (0)91 9513 802