KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA

Galerija

Održavanje travnjaka

Da biste imali gust, zdrav i otporan travnjak, morate ga pravilno održavati. Samo lijepi i zeleni travnjak pružiti će vam zadovoljstvo boravka u vrtu. Redovita kosidba travnjaka, pravilno zalijevanje i dovoljno hranjivo tlo učiniti će vaš travnjak dovoljno otpornim na bolesti i opterećenja prilikom hodanja po travnjaku

Kako održati lijep travnjak?

 

Osnovna pretpostavka je da ste sve prethodne radnje prilikom postavljanja travnjaka obavili stručno jer samo tada možete očekivati dobre rezultate od njege travnjaka. Najosnovnija njega se sastoji od pravilnog košenja, zalijevanja i prihranjivanja. 
Zavisno od širine travnjaka uz cvjetne grdice i uske prolaze osim standardne kosilice koristiti ćete i trimer. Budite oprezni prilikom šišanja trave sa trimerom u blizini drveća ili grmova s malim visećim granama zbog mogućih ozljeda.


Izmjena lijepo njegovanog, zelenog travnjaka sacvjetnim gredicama, drvećem i ukrasnim grmljem smanjiti će monotoniju vrta. Samo travnjak ili samo živica samo će djelomično oživjeti vrt. U kombinaciji oni čine okolinu u kojoj se osjećamo kao u prirodi.
 


Košenje travnjaka

 

Ubrzo nakon kosidbe, trava će potjerati nove izbojke i travnjak će s vremenom postajati gušći.
Visina reza ovisi ovrsti trave. nikada nije dobro prenisko kositi travu, jer trava neće moći obnoviti nove izraste i biti će znatno rijeđa.
Ako ne kosite travu duže vrijeme, možete nakon toga kositi na polovicu dužine izrasle trave a ne nikako najkraće. preporuka je kositi redovito i kositi na jednaku visinu.


Kućni travnjaci se mogu kositi svakih 7-10 dana.
Visina do koje se kosi trava iznosi do 5 cm, na ukrasnim travnjacima ( crvena vlasulja ). Kućni travnjaci, od običnog ljulja mogu se kositi na visinu 3-5 cm.
Za vrijeme ljetnih vrućina, preporuče se rijeđe kositi travnjake.
Kosi se suh travnjak, iako kosilice mogu kositi i za vrijeme vlažnih dana ali ostaju tragovi od kosilce u mekom tlu.
Na tržištu ima mnogo vrsta i tipova kosilica. Koju ćete odabrati ovisi o mnogo faktora. Bitno je da kosilica bude laka za rukovanje, prikladna  po kapacitetu za veličinui vašeg travnjaka i da ne bude bučna.
Ako koristite trimer za travu, preporuča se nositi zaštitne naočale, rukavice i čvrste cipele na vezanje. Prije početka košenja, poregledati travnjak i pokupiti štapove, grane kamenje a trimer koristiti prema uputama proizvođača.


Zalijevanje travnjaka

 

Zalijevanje travnjaka mora početi prije nego se zemlja sasuši. Zalijevanje travnjaka sa jakim neraspršenim mlazom je se skuplja voda na travnjaku. Zalijevati se mora raspršenim, sitnim kapljicama i za to su najprikladniji vrtni raspršivači. Na tržištu ima mnogorazličitih tipova raspršivača: kružni, pravokutni, pokretni. Koji od njih odabrati? 
Bitno je da odaberete prskalicu adekvatnu veličini površine vašeg travnjaka.

Većinu travnjaka treba zalijevati kad god je tlo suho bez obzira na godišnje doba.
Ako se suša nastavi u jesen, potrebno je zalijevati jednom ili dva puta tjedno.
Vrijeme zalijevanja u toku dana je prikladno kada je manje isparavanje. Najprikladnije doba dana je rano u jutro ili kasno na večer. Izbjegavajte zalijevanje u ranim večernjim satima, jer to potiče razvoj gljivične bolesti


Prihranjivanje i aeracija travnjaka

Ako nemate kosilicu sa košarom za otkos, preporuka je otkos pokupiti ručno sa grabljama. Ostavljeni otkos na travnjaku može biti podloga za razvoj uzročnika bolesti. Osim otkosa sa travnjaka redovito otklanjajte grabljnjem otpalo lišće.
Prihranjivanje se nesmije nikako izostaviti. Zbog  čestog košenje trave, smanjena je fotosinteza i taj nedostatak nadopunjuje se prihranjivanjem.

Prihranjivanje travnjaka počinje u rano proljeće,
ukoliko niste gnojili krajem jeseni. Na jesen se dodaju gnojivo sa dodacima kalija, kao priprema za zimu. Dalje se nastavlja u ljeti, lipnju i krajem listopada sa gnojivom sa dodacima fosfora. Gnojivo se mora raspršiti jednomjerno po cijeloj površini. 
Iza prihranjivanja travnjak se umjereno zalije.
U vrijeme velikih vrućina ne preporuča se prihranjivanje.

Za profesionalno održavanje travnatih površina koriste se prozračivači (aeratori). Alati i strojevi koji odstranjuju se staru, požutjela trava, korov i mahovinu i time osigurava bolji rast travnjaku se omogućuje bolje protjecanje vode sa površine. 
Aeracije se provodi u proljeće, prije prihranjivanja.

 

Poduzeća - izrada travnatih tepiha, sjetva, zasnivanje i održavanje travnjaka  
Možete naručiti polaganje travnatih tepiha, klasičn i hidrosjetva...


Potražite: stanovi * kuće * nekretnine * agencije * projektiranje * građenje * rasadnici *unutarnje uređenje *okoliš *

     Kontakt     Naslovna   

    Agencije     Projektiranje   Građenje    Servisi održavanje   Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   informacije  
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu 

   zahtjev za predaju oglasa
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu  

   Telefon: 85 (0)1 4684 104
   Mobitel: +385 (0)91 5438 534   +385 (0)91 941 8559