KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

 

 

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA

Rasvjeta prostora

Dani postaju sve duži, no bez obzira na to, nitko ne voli provoditi vrijeme u marku. Postavlja se pitanje što je
zapravo dobro osvjetljenje, na koji način se može osmisliti veličanstveni ambijent uz pomoć svjetala i ostvariti ugodno i sigurno stambeno okružje?

Svjetlo je život. Upravo tijekom zimskog razdoblja ta činjenica postaje jako očita. Nedostatak osvjetljenja ili loš raspored istog mogu dovesti do učestalih glavobolja, nesanice i depresije. Umjetno osvjetljenje puno je više od nadomjeska prirodnom svjetlu – ono je i skulpturalni element u službi oblikovanja i naglašavanja prostora, te se uz pomoć njega može stvoriti prikladan ambijent za svaku priliku. Dobro svijetlo ne znači samo jarko osvjetljenje – puno više se postiže uz pomoć promišljenog i što je moguće raznovrsnijeg koncepta osvjetljenja koje svoju primjenu u vidu odličnog rješenja može pronaći unutar svake prostorije. Stručnjaci tako preporučaju upotrebu 3 do 5 različitih izvora osvjetljenja unutar jedne prostorije da bi se mogla ostvariti što fleksibilnija i raznovrsnija atmosfera. Rasvjetu u interijeru možemo podijeliti na opću ambijentalnu rasvjetu koja je glavni izvor svijetla, zatim usmjerenu rasvjetu za osvjetljavanje određenih površina te akcentnu rasvjetu kojom se posebno ističu određeni elementi u prostoru.
 
Kao osnova osvjetljenja jedne prostorije osobito su prikladne prigušene zidne ili stropne svjetiljke koje svoje svijetlo indirektno i difuzno širi po prostoriji. Međutim, indirektno osvjetljenje može lako prostoriju učiniti monotonom – iz tog razloga treba obratiti pažnju na ciljano dodatno osvjetljenje – lampa za čitanje na trosjedu, dekorativno osvjetljenje na prozorskoj klupčici i slično
Također u obzir dolaze ugradbena svjetla niskog napona koja se mogu iskoristiti za osvjetljavanje slika na zidu, polica sa knjigama ili sobnog bilja. Svjetlo upereno prema zidu naglašava prostorne dimenzije i od malih soba čini optički veće. Klasično rješenje za blagovaone su poput klatna slobodno viseće svjetiljke. Rafinirano rješenje je instalacija poluge sa tri ili četiri ljupke, pomične svjetiljke iznad stola. Kada dođu gosti u posjetu, takvo osvjetljenje se može usmjeriti, već prema potrebi i rasporedu za samim stolom. U kuhinji postavite lampe sa dobrom reprodukcijom boja, jer će tako jela izgledati posebno svježe i ukusno.
Osvjetljenje pojedinih radnih ploha logičan je nastavak osnovnog osvjetljenja. Halogene svjetiljke su pogodnije od običnih kruškolikih žarulja, jer daju šest puta jaču svjetlost.
Spavaća soba i kupaonica podređene su umetnom osvjetljenju više od ostalih prostorija u kući. U kupaonici je bitno da su svjetiljke otporne na vlagu, a rasvjetna tijela blizu kade i umivaonika moraju biti zaštićena od prskanja vode. Svjetiljke iznad ogledala ne smiju utjecati na odraz, ali ne smiju niti direktno i prejako tući u lice. Idealno rješenje – svjetiljke koje ne zasljepljuju i postavljene su s desne i lijeve strane ogledala. Za spavaće sobe vrijede sasvim druga pravila; osim noćnih lampica namijenjenih čitanju ili lakom snalaženju u ormaru, romantično osvjetljenje je vrlo poželjno. Zasjenjene stropne ili zidne svjetiljke stvaraju opuštajuću atmosferu, a posebnom doživljaju doprinose halogene žarulje male snage. Bez obzira na vrijeme, stvaraju ugođaj zvjezdanog neba iz tisuću i jedne noći.
Bilo koju vrstu direktnog osvjetljavanja treba izbjeći po svaku cijenu. Bijelo opal staklo dobro sprovodi svjetlo i idealno je za sve vrste osvjetljenja koje se nalaze u razini očiju. Svjetlo u boji također ima snažan utjecaj na ambijent prostorija: topla bijela svjetlost stvara opuštajuću atmosferu, a boje se mogu prilagoditi trenutačnom raspoloženju. Na taj način u ponudi raznih proizvođača nalaze se svjetiljke kojima se uz daljinsko upravljanje mogu prema želji mijenjati boje. 

Savjeti:

Jarko osvijetljen ulazni dio već s vrata nagovještava dobrodošlicu; osim toga, osigurava od provale i omogućuje dobru orijentaciju. Idealno je ako se automatski uključuje.

Stropovi i zidovi mogu se uz pomoć svjetla optički povećati. Uzak hodnik tako postaje "širi" ako se svjetlo direktno usmjeri na svijetlo obojene zidove. Kratki hodnici modu se produžiti ako se svjetlost usmjeri po dužini (vodoravno), a dugačkim hodnicima više odgovara svjetlost usmjerena okomito. Vrlo praktično i dekorativno rješenje je rasvjeta integrirana u gornje kuhinjske ormariće koja istovremeno služi za osvjetljavanje unutrašnjosti ormarića i radne plohe. Osvjetljenje u blagovaonici iznad stola treba biti udaljeno najmanje 60 cm od stola za objedovanje.

Stručni časopis HAUSBAU  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Projektiranje   Građenje    Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   kontakt@mojanekretnina.eu