KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA

Planiranje dječje sobe 

Harmoničan obiteljski život uz što manje stresa kako za odrasle tako i za djecu nije više stvar magijskih trikova; čak i ako je za to potrebno više od velike dječje sobe i kuhinje. Ovdje je dano nekoliko korisnih savjeta koji mogu pomoći prilikom planiranja.

Stambeni prostor sa kuhinjom otvorenom prema dnevnom boravku i blagovaonici  uz velike, osunčane dječje sobe glavni su kriteriji koji moraju biti ispunjeni da bi se objekt moga proglasiti prikladnim za život djece i njihovo odrastanje. Da bi se svi stanari ugodno osjećali, potrebno je ipak odvojiti malo više vremena za planiranje i svaku želju razraditi korak po korak. Najviše pomoći pružit će detaljan dnevni raspored koji po mogućnosti u sebi objedinjuje radne navike roditelja, školski raspored, praznike i vikend.
Tipično obiteljsko poslijepodne preko tjedna izgleda otprilike ovako: dok majka radi po kuhinji, dvije sestre na gornjoj etaži umjesto da pišu domaći rad, skaču i igraju se. Iz dvorišta se začuje bolan krik, ali na žalost nemoguće je vidjeti što se događa sa trećim djetetom. Na povratku s posla otac se na ulazu popikne o dječje igračke i cipele i rastepe se preko ulaznog hodnika – ne baš prikladan početak obiteljskog večernjeg druženja. Drugi primjer: starija djeca sjede na udobnoj kutnoj klupici u blagovaonici i rješavaju domaću zadaću. Njihov mlađi brat igra se na toplom plutenom podu u dnevnom boravku i kroz kuhinju odlazi u vrt, a majka cijelo to vrijeme sve ima na oku. Iz kuhinje u svakom trenutku ima pregled kompletne situacije i može kontrolirati i pripomoći pri rješavanju domaćih uradaka. Na kraju svi zajedno mogu kuhati i kada se otac navečer vrati kući, opasnosti od pada nema jer su cipele i igračke sigurno spremljene unutar velikog ormara u predvorju. Ugodno večernje druženje može započeti…
Ako je moguće, dozvolite djeci aktivno sudjelovanje pri planiranju
Da bi zajednički obiteljski suživot uvijek besprijekorno funkcionirao, potrebno je intervenirati već prilikom samog planiranja objekta. Pri tome treba imati na umu; onaj tko hoće obiteljski graditi, treba obiteljski planirati. To znači da ako su djeca malo veća, bilo bi dobro dopustiti im da aktivno sudjeluju i donose odluke. Primjedbe, argumente i predodžbe od strane djece u tom slučaju uistinu treba ozbiljno shvatiti – čak iako odraslima ponekad to teško pada. Djeca su pravi stručnjaci kada su u pitanju dječje sobe i sobe za igranje. Zato iskusni arhitekti i planeri uvijek imaju jedno uho otvoreno prema njihovim sugestijama i primjedbama.
Da bi objekt «rastao» zajedno sa djecom, bitno je da tlocrt bude prilagodljiv – naravno da objekt ne može rasti i širiti se u pravom smislu te riječi, ali dobar tlocrt omogućava nekoliko prostorija približno iste kvadrature koje se mogu fleksibilno koristiti već prema namijeni i potrebi. Na taj način jedna prostorija može poslužiti kao soba za goste, radna soba, spavaća soba i dječja soba.

Više slobodnog prostora kroz tlocrt i arhitekturu

Zatvoreno stubište omogućava organizaciju zasebnog mladenačkog prostora u potkrovlju onda kada djeca malo odrastu. Roditeljska spavaća soba seli se tada u prizemlje. Idealna bi bila statična konstrukcija objekta koja omogućava micanje, odstranjivanje i nadogradnju laganih pregradnih zidova. Na taj način moguće je mijenjati stambeni koncept cijelo vrijeme.
Praktičnim se od početka čini omogućavanje izlaska u vrt iz kuhinje - na taj način skraćen je put i do odlagališta komposta i omogućen konstantan pogled prema djeci koja se vani igraju. Na kraju krajeva, pločice u kuhinji neće imati ništa protiv ako djeca ulete sa blatnim čizmama u kuću. Kao alternativa odlaganju zamazanih cipela može poslužiti i ulaz u podrum ili zaštićeno mjesto za odlaganje pored ili ispred ulaznih vrata.

Dječje sobe kao kreativna igrališta


U središtu planiranja prikladnog djeci nalaze se, naravno, dječje sobe. Pravilo broj jedan: dječje sobe trebale bi biti okrenute prema jugu ili jugozapadu. Najbolje osvjetljenje moguće je ako svjetlost dolazi sa dvije strane čemu pridonose i velike staklene stijene koje sežu do poda. Po pitanju kvadrature bitno je osigurati 15 do 20 m2. Onaj tko razmišlja štedjeti na kvadraturi dječjih soba da bi sebi osigurao veću spavaću, treba se samo prisjetiti koliko često i na koje se sve načine danju i noću koriste dječje sobe. Velika predvorja i hodnici kao i galerije također mogu privremeno poslužiti kao mjesta za igru. Vertikalna podjela prostorija u kući osigurava mjesta za povlačenje i potrebnu distancu za one trenutke kada u obitelji dođe do malih svađe sve do trenutka dok se ponovo ne oglasi pomirbena zviždaljka.

 Za veliku većinu djece najvažnije je da su im sobe iste kvadrature jer to sprječava međusobne svađe i osigurava prijeko potrebnu fleksibilnost za ubuduće. Prilikom planiranja dječje sobe iskusan arhitekt ili dizajner može satima i satima davati prijeko potrebne savjeta i  prijedloge. Djeca ionako imaju posebne zahtjeve kada se u obzir uzme njihov stambeni prostor. Ti prohtjevi svakih nekoliko godina se mijenjaju i na taj način se povećavaju i zahtjevi i očekivanja spram prostora.
Tijekom privih godina života bitno je ostvariti uzak kontakt i blizinu roditelja. Buku treba izolirati i omogućiti razvijanje mašte i kreativnosti te osigurati dovoljno površine za puzanje i trčkaranje. Mjesto za igru predškolske djece treba povećati jer u tom razdoblju većina djece voli se samostalno baviti različitim aktivnostima. Pri tome treba imati na umu potpunu sigurnost takvog prostora!
Kasnije dječja soba se pretvara u radnu i sobu za posjete prijatelja. To vrijedi za sve do neke 13. godine. Nakon toga se događa veliki preokret i djeca kreću u pubertetsku fazu kada na neki način žele osigurati kvadraturu samo za sebe.

Stručni časopis HAUSBAU  

 Za vaš dom & ured
unutarnje uređenje: vašeg doma, stana i ureda 

Unutarnji kamini 
kamini daju ugodnu toplinu svakom prostoru...

 
 

PVC stolarija - Final forma d.o.o,
                                                      

Potražite: stanovi * kuće * nekretnine * agencije * projektiranje * građenje * rasadnici *unutarnje uređenje *okoliš *

     Kontakt     Naslovna   

    Agencije     Projektiranje   Građenje    Servisi održavanje   Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   informacije  
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu 

   zahtjev za predaju oglasa
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu  

   Telefon: 85 (0)1 4684 104
   Mobitel: +385 (0)91 5438 534   +385 (0)91 9513 802