KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA

Galerija

Pelargonije - pelargonium - geranije - geranium

Pelaronije su najpopularnije lončanice na našim balkonima. Ako još nemate niti jednu vrstu pelargonije, nabavite je i uz malo vašeg truda pelargonije će cvijetati bujno tokom cijelog ljeta. Još jedan razlog što ih čino popularnim, je jednostavno održavanje, traže vrlo malo brige, vrlo su prilagodljive.   

Pelargonije ( Geraniaceae)

pelargonija 

Pelargonija pripada porodici geranija.
Križanjem su nastali mnogi kultivari razlčitih boja i uzoraka.Pelargonije su neverojatno otporne na razne nametnike i na bolesti.
Ponekad će biti dovoljno pravilno zaljevanje, prihranjivanje i odstranjivanje suhih listova i ocvalih cvjetova
Osnovni tipovi su: zonalne, viseće, mirisne i pelargonije sa dekorativnim lišćem.

Zonalne pelargonije ( Pelargonium zonale )

zonalne pelargonije 
Uspravne pelargonije - vrsta pelargonije koja je prepoznatljivih listova sa tamnim šarama kružnog oblika.Cvjetaju u mnogo različitih boja, a neke i različito mirišu.Cvjetovi mogu biti crvene, bijele, ružičaste, ljubičaste, boja lavande,  narančaste i kombinacija boja. Postoji nekoliko potkategorija zonalnih pelargonija.
Ta vrsta pelargonije je najčešća i raste uspravno. Cvjetovi mogu rasti pojedinačno ili u parovima. Ova vrsta je vrlo izdržljiva i cvijeta od početka svibnja pa sve do prvih mrazeva.
Posebnu grupu čini Engleska pelargonija ( Pelargonium grandiflora )
Karakteristika su bujni veliki cvjetovi na dugim peteljkama. Cvijetovi dosežu velicinu i do 5 cm, rastu iznad listova, koji su zaobljeni a poneki listovi imaju tamnije zelene ili smeđe obojene krugove.Ova vrsta cvate kraće od zonalnih pelergonija (ožujak - lipanj)
  

Viseće pelargonije ( pelargonium peltatum )

vrtna gredica 
Ova vrsta se zbog svog bujnog rasta najčešće sadi na balkonima u sandučiće i viseće košare.
Ima više vrsta sa jednostrukim i dvostrukim cvjetovima te različitih boja i u kombinaciji dviju boja. česte vrste su sa jednostrukim cvjetovima ( Ville de Paris) a sa dvostrukim cvjetovima daju bogatstvo boja na vašem balkonu ( Toskana ).  

Mirisne pelargonije

vrtna gredica 

Mirisne pelargonije su jedinstvena vrsta. Porijeklom su iz Južne Afrike. Većina njih su biljke koje rastu uspravno.
Dobro uspjevaju u teglama na vanjskom i unutarnjem prostoru.  Pored raskošnog  cvijeća daje bogate aromatične mirise; miris ruže, mente, limuna, naranče, jabuke, marelice, peperminta, cimeta, čokolade, i još mnogiho drugih. Druge u ovoj skupini biljaka mogu imati miris drveta, kokosa ili oraha.
Jedna vrsta mirisne pelargonije odbija komarce.  Mirisne pelargonije su višegodišnje biljke, ali obično se uzgajaju kao biljke u hladnijim vremenskim područjima. Dobro uspjevaju u dobro dreniranom tlu.

Pelargonije sa dekorativnim lišćem

vrtna gredica 
Ova vrsta pelargonije se   istiće sa posebnim bojama i oblicima lišća. Istiću se kao zasebne, iako spadaju u grupu zonalnih pelargonija. Najjednostavnije vrste imaju rub lista je bjelkaste, krem ili žućkaste boje. 
U drugim kultivarima pojavljuju se raznobojne tamnije boje crvenkaste ili smeđe boje lišća.
Mnoge pelargonije sa dekorativnim lišćem su osjetljive na jako. direkno sunce i rastu najbolje ne blago sjenovitim mjestima. Preporuka je položaj na kojem ima u jutro sunca a po podne hlada. Poznate vrste: Persian Queen, Santa Maria, Old Spice.

Pelargonije- uvjeti

Pelargonije lijepo cvjetaju ako su na izravnom suncu uz dovoljno vode. Obratite pažnju da li se zemlja osušila prije sljedećeg zaljevanja.
Zemlja: rahla i propusna, može se dodati za teglu,  malo pijeska običnoj zemlji zbog bolje  propusnosti.
Prihranjivanje: vrste koje ne cvjetaju, aromatične,  dovoljno je prihranjivanje tekućim gnojivom jedan puta mjesčno. Sve vrste koje cvjetaju traže češće prihranjivanje, ljeti svakih 2 tjedna


Pelargonije- održavanje

Krajem veljače ili početkom ožujka, potkaraćujemo pojedine grane tako da na grani ostavljamo minimalno 3 pupa, koji ostaju za razvoj novih mladica.
Teglu smjestiti na svjetlo i sunčano mjesto.
 

vrtna gredica 

Pelargonije- prezimljavanje
prije prvih mrazeva smjestiti tegle u prohladni svjetli prostor (stbište, staklenik ili garaža ili podrum sa prrodnim svjetlom), na temp. 5-12C.
Mirisne pelargonije ne treba prije spremanja za zimu prikračivati. Mogu se staviti preko zime na južnu stranu prozorske klupčice.


Potražite: stanovi * kuće * nekretnine * agencije * projektiranje * građenje * rasadnici *unutarnje uređenje *okoliš *

     Kontakt     Naslovna   

    Agencije     Projektiranje   Građenje    Servisi održavanje   Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   informacije  
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu 

   zahtjev za predaju oglasa
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu  

   Telefon: 85 (0)1 4684 104
   Mobitel: +385 (0)91 5438 534   +385 (0)91 941 8559