KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

 

 

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠAPatio - vrtne terase - opločnici 

Patio - zaseban prostor u vrtu, kao nastavak dnevnog boravka prema vrtu, možemo sa malo truda, pretvoriti u ogodno mjesto za boravak na otvorenom, mjesto za druženje. Podloga za patio je obično betonirana ploča prekrivena kamenim oblogama, prefabriciranim pločama, opekama ili rijeđe nasutim šljunkom.  

Patio od cigle

patio: vrtne terase od cigle 
Vrtne terase od cigle daju tradicionalni izgled i mogu odabrati u rasponu toplih zemljanih boja od svjetlo oker do crevene terakote. Polažu se na dobro zbijenu podlogu šljunka.
Puna opeka s obzirom na standardni oblik i veličinu 25/12/5 cm relativno se lako polaže. Opeka proizvedena za pločnike i opterećenja, stara ili nova vrlo dobro podnosi hladnoću, mraz i dugotrajna je u hladnijem kontinetalnom području.

Patio od gotovih pločica

 
Ploče od keramičkih i kamenih pločica, pravilnog geometrijskog oblika se tokom korištenja lako održavaju. Kod odabira je potrebno obratiti pozornost na završni sloj pločice. Površina nesmije biti glatka zbog proklizavanja i mora biti otporna na maraz i smrzavanje. 
Podloga i način polaganja traže preciznost i stručnost, preporuka je posao povjeriti stručnjaku.

Vrne terase od kamenih ploča

 
Ploče od klesanog kamena se polažu na sloj cementnog morta koji je završni sloj  prethodno dobro pripremljene podloge. Na odstranjen humus do čvrstog tla, postavlja se sloj zbijenog šljunka 10cm, betonska podloga (10cm) i 2,5 cm mort. Izdržljive i lako za održavanje, kamene ploče su dostupne u širokom rasponu tipova i boja. Klesane ploče se dobro uklapaju u raznolike arhitektonske stilove.
 
Suho polaganje kamenih ploča
Z
avisno od veličine oblika, ploče možete postavljanti sami na  prethodno nabijenu podlogu krupnog šljunka na koji dolazi sloj pjeska. Ako su oblik i debljina ploče pravilni, polagabje se preporuća povjeriti stručnoj osobi. Kamene ploče koje se postave sa širokim sljubnicama ako se ispune zasijanom travom ublažiti će izgled kamenog monolitnog bloka 
U toku korištenja, pijesak, možete promijeniti između rešaka, ukloniti kukolj i ako je potrebno zamijeniti kamenu ploču.

Vrtne terase od betonskih ploča

 
Beton je izdržljiv, ima površinu koja se prilagođava gotovo na bilo koji dizajn.
Betonski opločnici imaju najveću primjenu zbog velikih oblikovnih mogućnosti, raznolikost boja i obrade habajućeg sloja.Uzorci mogu podsjećati na kamen, rezani kamen, nepravilne oblike ili ciglu.
Polaganje je jednostavno, suho polaganje (ne koristise ni voda niti cement).
Prefabricirani gotovi elementi su trajni, postojani na mraz i smrzavanje a istovremeno su sigurni od proklizavanja zimi.
Polaganje je najbolje prepustiti stručnjacima. Ako proizvođače garantira postaojanost boje, odaberite nijansu malo tamniji nego što želite jer će izblijedjeti na suncu. Lako se održava i čisti.
Sitan šjunak za patio ima prednosti jer se može jednastavno postaviti na čvrstu podlogu i relativno je jeftino rješenje. Mane su da nije stabilan i izmiće se prilkom hodanja, potrebna je dobra drenaža za pravilno otjecanje oborinske vode da se sprijeći ispiranje šljunka.
Zimi je otežano čiščenje. Prilikom Uklanjanja snijega može se ošteti šljunčana površina.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Projektiranje   Građenje    Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   kontakt@mojanekretnina.eu