KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA


Ogrijev budućnosti

Kamini na drva

Mnoge obitelji kod grijanja razmišljaju o alternativama s obzirom da ovisnost o plinu i ulju u budućnosti može samo utjecati na porast njihove cijene. Drvo kao regenerativna sirovina za ogrjev nameće se samo po sebi s obzirom da se uz pomoć drva grije na ekološki i komforan način.

kamini: unutarnji kamini-kamini na drva
Prošla hladna zima uzrokovala je sve veću potražnju za drvom s obzirom da su mnoge obitelji ugradnjom kamina u dnevne boravke željele uštedjeti na troškovima plina i loživog ulja. U doba kada količina ugrađenih kamina i kaljevih peći sve više raste, raste i značenje te vrijednost drveta kao ogrjevne sirovine.
Za peći u sobama ono je neupitno najomiljenija sirovina. U prošlosti je drvo bilo odgovorno za isijavanje ugodne topline, a danas sve više ponovo dobiva na značenju kada se radi o grijanju stambenih prostorija.
Onaj tko iz kamina i kaljevih peći želi dobiti ugodan izvor topline, u svakom slučaju treba investirati u provjeren proizvod, jer se razlika između kamina iz dućana i onog provjerenog proizvođača obično vidi tek kod prve primjene. Dobri kamini i peći na raspolaganju imaju vrlo efikasan dotok zraka koji osigurava izgaranje slabe emisije uz vrlo male količine upotrjebljenog drveta.
Od nedavno mogu se nabaviti elektroničko upravljanje izgaranjem za kamine i peći koje podiže komfor i osigurava optimalno izgaranje (čime se smanjuje stupanj emisije) što dovodi do povećanja pogonske i uporabne sigurnosti jer se opasne situacije zbog na primjer povratnog strujanja odvodnih plinova unutar prostorije na vrijeme detektira i preusmjerava.Prije odluke o kupnji treba se posavjetovati s dimnjačarom o uvjetima priključivanja peći.

Cjepanice za kamine i kaljeve peći

kamini: unutarnji kamini-kamini na drva

Uz drvo se itekako mogu smanjiti troškovi grijanja osobito ako čovjek posjeduje vlastitu šumu ili prijatelje koji mu nakon sječe besplatno poklone višak.
To je posebno istaknuto ako je peć preko ugrađenog toplinskog izmjenjivača na vodu priključena na sustav centralnog grijanja jer tada u prijelaznim godišnjim dobima može zagrijavati cijelo kućanstvo. Takvi uređaji koji se priključuju na sustav centralnog grijanja u posljednje vrijeme se sve više prodaju.
Najbolje vrste drveta za ogrjev su bukva i hrast. Najljepši plamen dati će jasen, dok se breza odlikuju jako ugodnim mirisom. Kao manje vrijedna vrsta drveta spominje se topola. Onaj tko nabavlja drvo za svoju peć u dućanu, nema mogućnosti odabira prema vrsti. Ostaje nada da se na temelju relativno visoke cijene ipak radi o visokovrijednim i za loženje spremnim ogrjevnim cjevanicama.
U pravilu se paliti smije samo dobro osušeno drvo s postotkom vlage od maksimalno 20 %, a njezin udio lagano se može izmjeriti uz pomoć jeftinog uređaja dostupnog u svakom većem trgovačkom centru. Uobičajeno je pravilo da se posječeno drvo treba sušiti 2 godina na prozračnom i od kiše zaštićenom mjestu. Vlažno drvo ne raspolaže samo znatno manjom ogrjevnom moći, već sagorijeva uz jako stvaranje čađe koje se taloži s unutrašnje strane dimnjaka i može dovesti do njegovog opasnog zapaljenja.

Briketi: ugodno i sigurno

kamini: unutarnji kamini-kamini na drva
Drveni briketi postaju sve popularniji kao i peći koje ih koriste za svoj pogon. Oni se rade tako da se drvena piljevina pređa pod pritiskom te se uz pomoć potisnog crijeva ili usisnog sustava dovode iz spremnika u peć. U zemljama Europe briketi se obično isporučuju kamionima tj. cisternama. Količina pepela je zahvaljujući optimalnom sagorijevanju minimalna i iz mnogih peći se automatski uklanja.
Eko bilanca kod grijanja drvenim briketima vrlo je povoljna s obzirom da se tijekom sagorijevanja u atmosferu ispušta samo ona količina CO2 plina koju je živo drvo tijekom svog života iskoristilo za svoj rast. S obzirom da proces proizvodnje također troši određenu energiju, briketi ipak nisu u potpunosti CO2 neutralni.
Velik nedostatak do sada je predstavljao nabavni trošak koji je unatoč padu cijena i poticajnim sredstvima naveliko premašivao onaj od plinskog grijanja; ipak za razliku od rasta cijena plina i loživog ulja tijekom zadnjih godina, on je ostao isti.
U novije vrijeme razvile su se peći na brikete s priključkom na sustav centralnog grijanja koje krasi vidljivi plamen i lijep dizajn kao komforna alternativa kaminskim pećima. Takve peći mogu biti prava prostorna skulptura unutar dnevnog boravka, a prednost im je izostanak drvenih cjepanica.

Rasplinjač na drva

Rasplinjač na drva – stara tehnika nanovo otkrivena
Na tržištu još uvijek predstavljaju pravu egzotiku – kotlovi s rasplinjačem na drva iako je princip funkcioniranja poznat desetljećima. Kao sirovina ovdje se koriste ugljikovodici nastali kao posljedica tinjanja drveta.
Rasplinjači na drvo koristili su se vrlo učestalo nakon 2. svjetskog rata, a tehnika je itekako s vremenom poboljšana za korištenje i dovedena do savršenstva. Prije je proces paljenja bio prilično dugačak, a na temelju dugogodišnjeg iskustva i uporabe, današnji proces pod upravljanjem je mirkoprocesora i u potpunosti automatiziran. Posebno sofisticirane peći koriste lambda sondu unutar ispušne cijevi poput automobila. Na taj način se elektronski upravlja procesom izgaranja i omogućava vrlo efikasan rad.
Kotlovi s rasplinjačem na drvo pune se ostacima drveta ili rezanim drvetom. S obzirom da punjenje uobičajeno ide ručno, u kombinaciji s uljnim rasplinjačem mogu raditi i kao konvencionalni grijaći kotlovi. Prebacivanje slijedi automatski. Na taj način moguće je grijanje kuće i kada se potroši drveni ogrjev ili kada ukućani duže vrijeme izbivaju od doma.
U međuvremenu su osmišljeni prvi kamini koji koriste kombinaciju drveta i plina. S dvije komore za izgaranje plamen ovdje stvara neobičnu sliku.

Peć na drvene brikete

Ova peć neovisna je na promjene cijena loživog ulja i plina. Briketi se uglavnom isporučuju cisternama, a u međuvremenu je na tržištu osvanuo i prvi kondenzacijski kotao za drvene brikete.
Prednosti:
Ekološki, CO2 neutralan s regenerativnim izvorom energije od drvenih otpadaka. Cjenovno stabilan zbog neovisnosti o promjenama na tržištu loživog ulja i plina.
Nedostaci:
Unatoč državnim poticajnim sredstvima u nekim zemljama, nabavni troškovi znatno premašuju one uljnih i plinskih kotlova
Peći na cjepanice
kamini: unutarnji kamini-kamini na drva

Lože se drvenim otpacima ili cjepanicama i pune se uglavnom ručno. Postoje i peći koje se mogu kombinirati s loživim uljem, a prebacivanje ide automatski. Na taj način je osigurano grijanje i onda kada vlasnici izbivaju duže vrijeme iz kuće.
Prednosti:
Ekološki i CO2 neutralne peći, a opskrba drvetom je u ovom slučaju puno jednostavnija i jeftinija.
Nedostaci:
Prilično visoki troškovi obrade sirovine kao i čišćenja i odstranjivanja pepela. Unatoč državnim poticajnim sredstvima u nekim državama, troškovi nabave relativno visoki. Potrebno je mjesto za skladištenje cjepanica. Ovisno o sustavu gotovo je nemoguće spriječiti nastajanje fine prašine tijekom izgaranja.

Dimnjak u dnevnom boravku

kamini: unutarnji kamini-kamini na drva

Kamin usred dnevnog boravka podrazumijeva dobar projekt i tehniku koja će pružiti zaštitu od požara.
Proizvođač montažnih kuća KD Haus iz Ratingena pružit će odlična rješenja za ispunjenje jedne ovakve želje. Njihove ideje iskazane su gradnjom objekta s drvenom fasadom na dva kata u vrlo svijetlim bojama. Peć je trebala biti smještena usred prostorije tako da je dimnjak morao biti direktno proveden kroz krov. Na temelju drvene konstrukcije dobiveno je 170 kvadratnih metara stambene površine koja je koncipirana na vrlo otvoren način. U tehničke sustave ove moderne kuće koja spada u KfW 40 standard potrošnje energije između ostalog se ubrajaju toplinska crpka s kolektorima u zemlji i kontrolirani sustav ventilacije prostorija. Od samog početka vlasnici su računali s kaminom u dnevnom boravku koji je trebao samostalno biti smješten u njenom središtu, a ne pokraj zida.
Za takav projekt trebalo je osigurati dobru zaštitu od požara jer takav smještaj u sredini prostorije zahtijevao je egzaktno projektiranje sustava odlaznih plinova. Vlasnici su željeli da dimnjak vodi direktno i koso prema krovu, a za izbor materijala odabrali su nehrđajući čelik koji se odlično uklopio u cijeli stil stanovanja.
Kamin pod nazivom „Geo“ (tvrtka Attika) još je u svojoj početnoj fazi izgradnje stavljen na određeno mjesto u prostoriji, a unatoč visini od 161 cm, težina mu iznosi 460 kg. Prvi korak morao je obuhvatiti instalaciju dolaznog zraka u sklopu poda odakle se priključak kroz otvor u podu i podrum izveo prema van. Na taj način zbog sustava kontrolirane ventilacije, učinjena je najsigurnija moguća izvedba.
Poseban zahtjev predstavljao je dimnjak i njegova izvedba. Odabrani model odgovarao je točno zamišljenoj posebnoj stropnoj izvedbi koja je u sebi sadržavala odgovarajuću zaštitu od požara zahvaljujući razmaknutim zapaljivim dijelovima. Vodljivo okno okružilo je protočnu cijev od nehrđajućeg čelika koja se proteže kroz gornji kat pa sve do krova. Težina ovog 5 m dugačkog dimnjaka pričvršćena je i dovedena do stabilnosti uz pomoć posebnih držača. Osim toga unutar dimnjaka točno iznad peći montiran okrugli preklopnik koji onemogućava oštećenje tijekom čišćenja i održavanja od strane dimnjačara. Peć se može koristiti tijekom prijelaznih godišnjih doba i u zimi. Toplina koju stvara je vrlo ugodna, a pogled na plamen djeluje opuštajuće i meditativno.(Slika)Takva izvedba zahtijevala je posebne tehničke protupožarne mjere zbog smještaja peći u sredini prostorije i dimnjaka koji probija krov.

Stručni časopis HAUSBAU  


PVC stolarija - Final forma d.o.o,

 
 

                                                      

Potražite: stanovi * kuće * nekretnine * agencije * projektiranje * građenje * rasadnici *unutarnje uređenje *okoliš *

     Kontakt     Naslovna   

    Agencije     Projektiranje   Građenje    Servisi održavanje   Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   informacije  
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu 

   zahtjev za predaju oglasa
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu  

   Telefon: 85 (0)1 4684 104
   Mobitel: +385 (0)91 5438 534   +385 (0)91 941 8559