KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA

Galerija

Eko vrt - sadnja i uzgoj krastavaca

Posebno ljetno zadovoljstvo je ubrati svježe krastavce iz svog vlastitog vrta. Sočni, svježi krastavci omiljena su ljetna salata a zimi zimnica, kiseli krastavci. Krastavci rastu vrlo brzo i rode u izobilju tokom ljetnih toplih mjeseci,

Krastavci - Cucumis Sativus

eko uzgoj: krastavaca, sadnja krastavaca u vrtu 

Krastavci su jednogodišnje biljke, porijeklom iz Azije od kuda su prenešeni u Indiju. Krastavci se mogu uzgajati direktnom sjetvom na za to predviđenoj površni ili iz presadnica. Kako  krastvci koje uzgojite nbi bili gorrki, potrebno je sadnicama osugurati dovoljno vlage, ovisno o vremenskim uvjetima i kvaliteti tla. Tlo bi trebalo biti kontinuirano vlažno i dovoljno sunca

Vrste krastavaca

Prema načinu korištenja poznajemo salatne krastavce i krastavce za kiseljenje.
Ima veliki broj različitih vrsta i još više sorti krastavaca. Od novih sorta ističe se je bijeli krastavac koji ima jako tanku ljusku i nije ga potrebno guliti.

Sjetva krastavaca u zatvorenom

eko uzgoj: krastavaca, sadnja krastavaca u vrtu 

Za sjetvu u zatvorenom možete odabrati posude koje su vam preostale u kući: čašice jogrta, kartonske kutije od pakiranja jaja ili slično. Bitno je da posuda ima rupe na dnu i da se ne zadržava voda.
 • sijanje u veljači ili ožujku u teglice na prozorsku klupčicu, toplina prostorije od 18-20C i dovoljno svjetlosti, sjeme će proklijati za oko 1 tjedan.

Ako je temperatura niža oko 15C klijanje može potrajati dva tjedna. Zbog zoga je potrebno odabrati sunčano mjesto u zatvorenom prostoru, kao što je prozor okrenut prema jugu koji pruža toplo i vlažno okruženje potrbno za mlade sadnice.
Nedostatak adekvatne svjetlosti uzrokovati će rast blijede, krhke u dugačke sadnice. Nakon 3 tjedna mlade sadnice se mogu presaditi na otvoreno.

Sjetva krastavaca na otvorenom

eko uzgoj: krastavaca, sadnja krastavaca u vrtu 
Za uspješan domaći uzgoj, u vlastitom povrtnjaku sjeme se sije na otvorenom u proljeće u travnju, nakon proljetnih mrazeva kada je temperatura tla oko 18°C. U kontinetalnom dijelu druga sjetva može biti čak do srpnja. Sjetva na otvoreno je najjednostavniji način sjetve. U jamice se stavlja 3-4 sjemenke, na svakih 20-30cm, u jednom redu. Razmak između redova do 100cm.
Gredicu možete prekriti mrežicom ili granama za zaštitu od štetnika da ne izvade sjemenke.

Uvjeti za dobar uzgoj krastavaca

eko uzgoj: krastavaca, sadnja krastavaca u vrtu 

Dobro tlo: plodna, dobro drenirana, rastresita tla bogata organskim tvarima. Tlo treba biti neutralno ili slabo kiselo, vrijednosti pH 5-6. Glineno možete poboljšati dodavanjem organskih tvari. A gustu, tešku zemlju dodavanjem treseta, komposta ili stajskim gnojem.
Organsko gnojivo osigurava bogati rast plodova.
Vlaga: krastavci imaju plitko korijenje i jako su osjetljivi na sušu. Za rast je potrabno vlažno tlo, naročito kada se formiraju i rasu plodovi, zalijevati svaka 4 dana, ukoliko je suša po potrebi i češće
.

eko uzgoj: krastavaca, sadnja krastavaca u vrtu 
Malč zadržati u tlu
Organski usitnjeni malč ( poput slame), možete dodatno smanjiti isparavanje vlage. Malč pomaže u očuvanju i umjerene vlažnost i zaustavlja rast korova.
Odstranite korov. Dio oko krastavca čistite od korova, kako bi zaštitili krastavce od baktrtija
• Podupirači
Ako imate mali prostor ili bi radije vertikalno vodili krastavcem ostavite držače ranije kako bi izbjegli oštećenje sadnica.

Gorki krastavci

Ako krastavci rasu na viskoj temperaturi uz nisku vlažnost, zaostaju u rastu. Krastavci dobiju gorak okus ako se tijekom cvatnje ne odstrane muški cvjetovi, a insekti izvrše unakrsnu oplodnju. Muški cvjetovi krastavaca se razlikuju od ženskih jer se nalaze na jednostavnijoj peteljci.

Zaštita od štetnika

eko uzgoj: krastavaca, sadnja krastavaca u vrtu 

Prirodna zaštita sadnjom korisnih biljaka ako dragoljub sadite blizu krastavaca. Dragoljub odbija mnoge štetnike, čuva vlagu u tlu, a uši se radije hrane njegovim listovima nego listovima krastavaca. Nametnike i bolesti možete suzbiti i sredstvima za prskanje iz kućne izrade.

Krastavci - zdrvastveno korisni

eko uzgoj: krastavaca, sadnja krastavaca u vrtu 

Krastavci većim dijelom sadrže vodu zatim prehrambena vlakna; minerale silicij, kalij, magnezij i  vitamin C i kafeinsku kiselinu. Imaju nisku energetsku vrijednost.
Silicij, bitan za održavanje vezivnog tkiva, mišića, ligamenta, kosti i tetiva kao i za održavanje zdravlja kože, kose i noktiju.
Kalij, magnezija i prehrambenih vlakana,  posebna su korist za osobe sa povišenim krvnim tlakom.


 

Rasadnici - prodaja sadnica krastavaca i plodova   
Putem dostave možete naručiti sadnice ktastavaca, plodove i proizvode od krastavaca...Potražite: stanovi * kuće * nekretnine * agencije * projektiranje * građenje * rasadnici *unutarnje uređenje *okoliš *

     Kontakt     Naslovna   

    Agencije     Projektiranje   Građenje    Servisi održavanje   Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   informacije  
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu 

   zahtjev za predaju oglasa
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu  

   Telefon: 85 (0)1 4684 104
   Mobitel: +385 (0)91 5438 534   +385 (0)91 9513 802